fbpx
ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Σε κάθε γυναίκα υπάρχει σχεδόν πάντα μια μικρή διαφορά στο μέγεθος των μαστών.

Η ύπαρξη πολύ μεγάλων μαστών μπορεί να είναι η αιτία να νιώθουν οι ασθενείς ντροπή ακόμα και απογοήτευση για την εμφάνισή τους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί επίσης να προκαλεί πόνο, να περιορίζει τις δραστηριότητές τους ή και τις ενδυματολογικές τους επιλογές. Ακόμα και ο θηλασμός είναι πιθανόν να δυσχεραίνεται από την ύπαρξη ενός εξαιρετικά μεγάλου μαστού, καθώς παρά το τι θα πίστευε κανείς, ο μαζικός αδένας δεν είναι μεγαλύτερος αλλά αντιθέτως συμπιέζεται από τον υπερπλαστικό ενδιάμεσο ινώδη ιστό.

Η μειωτική των μαστών είναι η επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται μείωση του μεγέθους των μαστών και μπορεί να προσφέρει μεταξύ άλλων:

 • Ελάττωση του πόνου στον αυχένα, στην πλάτη και στον ώμο που προκαλείται από τους υπέρβαρους μαστούς
 • Τόνωση της αυτοπεποίθησης
 • Δημιουργία μαστών με μέγεθος αρμονικό μεταξύ τους και με το υπόλοιπο σώμα
 • Τοποθέτηση θηλών στη σωστή θέση και κατεύθυνση
 • Απαλλαγή από τον ερεθισμό, τη φαγούρα και τον πόνο στην υπομάστιο πτυχή (δερματίτιδα, παράτριμμα)

Οι τομές της επέμβασης είναι είτε μόνο γύρω από τη  θηλή, είτε γύρω από τη θηλή μαζί με μία κάθετη τομή έως τη βάση του μαστού (υπομάστιο πτυχή), είτε σε σχήμα «άγκυρας» (γύρω από τη θηλή, κάθετη και κατά μήκος της υπομάστιας πτυχής). Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μαστού.

Κατά την επέμβαση αφαιρείται μαζικός αδένας και λίπος, καθώς και το δέρμα που περισσεύει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρότερων και ελαφρύτερων μαστών. Επίσης, αφαιρώντας τμήματα  του μαστού όπου στατιστικά υπάρχει η μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους όγκου, όπως είναι το πλάγιο και κατώτερο, μπορούμε να μειώσουμε την συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από τους μαστούς για μία ημέρα. Στη συνέχεια αυτός αφαιρείται και  τοποθετείται ειδικός στηθόδεσμος, ο οποίος πρέπει να παραμείνει για έναν μήνα.

Τα ράμματα της επέμβασης είναι όλα απορροφήσιμα και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ανεκτός και αντιμετωπίζεται επαρκώς με απλά παυσίπονα. Μπορεί να συνυπάρχει και οίδημα ή κάποιες εκχυμώσεις, συμπτώματα όμως που υποχωρούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει μία αίσθηση μουδιάσματος στην περιοχή της θηλής, που υποχωρεί μετά από λίγες εβδομάδες.

Η επιστροφή στην εργασία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται 15 περίπου ημέρες μετά το χειρουργείο, ενώ αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται μετά την τέταρτη εβδομάδα.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της μειωτικής των μαστών γίνονται άμεσα και τόσο έντονα αντιληπτές, ώστε οι γυναίκες αυτές να είναι συχνά οι πιο ευχαριστημένες και ικανοποιημένες ασθενείς ενός πλαστικού χειρουργού.

Το οριστικό σχήμα του μαστού καθώς και η τελική του θέση γίνονται διακριτά περίπου 5-6 μήνες μετά την επέμβαση. Οι μετεγχειρητικές ουλές βελτιώνονται διαρκώς μέσα στον πρώτο χρόνο και είναι ελάχιστα διακριτές στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος. Το σχήμα αυτό διατηρείται για πολλά χρόνια και σε κάθε περίπτωση η επίδραση της βαρύτητας σε αυτόν θα είναι πολύ μικρότερη, καθώς το βάρος του νέου μαστού είναι σημαντικά μειωμένο.

Η αυξητική μαστού είναι μια χειρουργική διαδικασία που αποσκοπεί στην αύξηση του μεγέθους των μαστών και είναι πλέον η πιο διαδεδομένη επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής παγκοσμίως. Αυτό επιτυγχάνεται τυπικά με την τοποθέτηση ενός ενθέματος μέσα στο μαστό,  μέσω μιας μικρής τομής. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον δικό σας ιστό και θα δείχνει φυσικό τμήμα του δικού σας μαστού.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αύξηση του μεγέθους μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση ενθέματος με μία διαδικασία που ονομάζεται «λιπομεταφορά». Αφαιρώντας ποσότητα δικού σας λίπους από συγκεκριμένες περιοχές χρησιμοποιώντας την τεχνική της λιποαναρρόφησης μπορεί μετά από επεξεργασία να τοποθετηθεί άμεσα στο μαστό για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Επιλογή ενθέματος

Σημαντικό μέρος της συζήτησης μας θα περιλαμβάνει την επιλογή του μεγέθους του μαστού που επιθυμείτε να έχετε μετά την επέμβαση. Θα συζητηθούν οι δικές σας επιθυμίες σε συνάρτηση με τον σωματότυπό σας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διάφορους τύπους και μεγέθη ενθεμάτων από τα δείγματά μας, ώστε να έχετε μια ιδέα του τελικού αποτελέσματος που θα σας βοηθήσει στην τελική επιλογή σας.

Τα ενθέματα τελευταίας γενιάς που χρησιμοποιούνται πλέον είναι ασφαλέστατα και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που υπήρχαν με τη χρήση των παλαιοτέρων. Η επιλογή της ποιότητας γίνεται πάντα με βάση την ασφάλεια της ασθενούς και την επιθυμία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να επιλεγούν ενθέματα στρογγυλά ή ανατομικά (δάκρυ) καθώς επίσης με λεία ή τραχεία επιφάνεια.

Η επιλογή των ενθεμάτων γίνεται με αυστηρότατα κριτήρια και χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.

Επιλογή επιπέδου τοποθέτησης

Ένα άλλο τμήμα της συζήτησης θα περιλαμβάνει το επίπεδο στο οποίο θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Ανάλογα με την περίπτωση θα μπορούσε να τοποθετηθεί:

 • πάνω από τον θωρακικό μυ (κάτω ακριβώς από το παρέγχυμα του μαστού)
 • πάνω από τον θωρακικό μυ αλλά κάτω από την περιτονία του (λεπτός υμένας που καλύπτει την επιφάνειά του)
 • κάτω από τον θωρακικό μυ
 • μέρος του κάτω και το υπόλοιπο πάνω από τον μυ (dualplane)

Η επιλογή γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς και του επιθυμητού ενθέματος.

Επιλογή της θέσης της τομής

Η θέση της τομής ανάλογα με την ειδική ανατομία, το είδος και μέγεθος του ενθέματος μπορεί να γίνει είτε γύρω από την θηλή (περιθηλαία προσπέλαση), είτε κάτω από τον μαστό (υπομάστια). Με αυτόν τον τρόπο οι τομές που προκύπτουν «κρύβονται» είτε σε φυσικές πτυχές είτε σε περιοχές όπου το χρώμα του δέρματος σκουραίνει και γίνονται λιγότερο ορατές.

Με την χρήση νέων τεχνικών αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα των παλαιότερων μεθόδων, όπως η αδυναμία θηλασμού ή η απώλεια αισθητικότητας στη περιοχή της θηλής και επιτυγχάνεται ένα πολύ πιο φυσικό αποτέλεσμα που δεν προδίδει ότι προηγήθηκε επέμβαση.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1,5 με 2 ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου 5-7 ημέρες μετά την επέμβαση. Η χρήση ειδικών ραμμάτων που απορροφούνται έχει το πλεονέκτημα ότι δεν φαίνονται και δεν απαιτείται η δυσάρεστη πολλές φορές διαδικασία της αφαίρεσής τους. Η χρήση ωστόσο ειδικών αδιάβροχων επιθεμάτων επιτρέπει στην ασθενή να λουστεί από την 3η μετεγχειρητική ημέρα χωρίς να υπάρχει φόβος διαβροχής του τραύματος.

Ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι εύκολα ανεκτός και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα, ενώ η ευαισθησία και το οίδημα στην περιοχή υποχωρεί μετά από 2-3 εβδομάδες.

Οι ασθενείς που ασκούνται μπορούν να ξεκινήσουν με αερόβια γυμναστική περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ εντοπισμένες ασκήσεις με βάρη στους θωρακικούς μύες επιτρέπονται από 1-3 μήνες μετεγχειρητικά ανάλογα με τη θέση του ενθέματος.

Η ανόρθωση του στήθους (ή αλλιώς μαστοπηξία) είναι η επέμβαση κατά την οποία οι μαστοί «ανασηκώνονται», αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και συσφίγγοντας με ειδικούς χειρουργικούς χειρισμούς τους ιστούς. Έτσι δίνεται ένα νέο σχήμα και ισχυρή στήριξη στον μαστό τοποθετώντας τον παράλληλα στη θέση που ανατομικά του αντιστοιχεί.

Ο γυναικείος μαστός χάνει με το χρόνο το νεανικό σχήμα και τη σφριγηλότητά του, αλλαγές που μπορεί να οφείλονται σε αυξομειώσεις βάρους, σε εγκυμοσύνες ή περιόδους γαλουχίας ή απλώς και μόνο στην επενέργεια της ίδιας της βαρύτητας με την ηλικία. Οι ενδογενείς στηρικτικοί μηχανισμοί (π.χ. σύνδεσμοι του Cooper) ανεπαρκούν και ανάλογα με την κληρονομική διάθεση τα σημάδια της πτώσης μπορεί να γίνουν ορατά είτε με τη μετατόπιση του μαστού προς τα κάτω είτε με την αλλαγή στην κατανομή του περιεχομένου του (άδειασμα άνω πόλου) είτε και με συνδυασμούς των παραπάνω.

Μία γυναίκα επομένως μπορεί να καταφύγει στη λύση της μαστοπηξίας όταν θέλει:

 • Ανόρθωση των μαστών της με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος και της σφριγηλότητάς τους
 • Διόρθωση του αδειάσματος του άνω πόλου
 • Εξισορρόπηση της διαφοράς ύψους μεταξύ των δύο μαστών
 • Διόρθωση στη διαφορά μεγέθους της θηλαίας άλω (της περιοχής δέρματος γύρω από τη θηλή με σκουρότερο δέρμα)

Η μαστοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθέματος στο μαστό όταν οι συνθήκες το απαιτούν, καθώς και με άλλες τεχνικές ενίσχυσης του όγκου του μαστού όπως η λιπομεταφορά. Επίσης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση στα πλαίσια ενός «mommy makeover».

Οι τομές σε μία μαστοπηξία ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του μαστού. Μπορεί να είναι:

 • μία τομή μόνο στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω
 • γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία)
 • γύρω από την άλω και κάθετα μέχρι τη βάση του μαστού, την υπομάστιο πτυχή (vertical mammoplasty)
 • γύρω από τη θηλή, κάθετα μέχρι την υπομάστιο πτυχή και μία πολύ μικρή οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (vertical mammoplasty with short horizontal scar)
 • κλασσική τομή «άγκυρας», δηλαδή περιθηλαία, κάθετη και οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (wise pattern mastopexy)

Σημαντικό σε μία τέτοια επέμβαση είναι η χρήση κατάλληλων χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διάρκειατου αισθητικού αποτελέσματος. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, ανάμεσα στις οποίες είναι η χρήση ειδικών ραμμάτων ή πλέγματος για καθήλωση του μαστού πάνω στο θωρακικό τοίχωμα ή ακόμα και χρησιμοποίηση μιας λωρίδας θωρακικού μυός για καθήλωση του παρεγχύματος (muscularloop).

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει από 1-3 ώρες ανάλογα με τον βαθμό πτώσης και την αντίστοιχη τεχνική. Με εξαίρεση τις πρώτες δύο κατηγορίες, όπου μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ελαστική περίδεση στο μαστό για 24 ώρες, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από έναν αθλητικό στηθόδεσμο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στην ασθενή να κάνει ελεύθερα ντους την επόμενη μέρα καθώς χρησιμοποιούνται ειδικά αδιάβροχα επιθέματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία μπορεί να γίνει μέσα σε 7-10 μέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες περίπου στις 4-6 εβδομάδες.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως