fbpx
ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΑΣΤΩΝ

Η ανόρθωση του στήθους (ή αλλιώς μαστοπηξία) είναι η επέμβαση κατά την οποία οι μαστοί «ανασηκώνονται», αφαιρώντας την περίσσεια του δέρματος και συσφίγγοντας με ειδικούς χειρουργικούς χειρισμούς τους ιστούς. Έτσι δίνεται ένα νέο σχήμα και ισχυρή στήριξη στον μαστό τοποθετώντας τον παράλληλα στη θέση που ανατομικά του αντιστοιχεί.

Ο γυναικείος μαστός χάνει με το χρόνο το νεανικό σχήμα και τη σφριγηλότητά του, αλλαγές που μπορεί να οφείλονται σε αυξομειώσεις βάρους, σε εγκυμοσύνες ή περιόδους γαλουχίας ή απλώς και μόνο στην επενέργεια της ίδιας της βαρύτητας με την ηλικία. Οι ενδογενείς στηρικτικοί μηχανισμοί (π.χ. σύνδεσμοι του Cooper) ανεπαρκούν και ανάλογα με την κληρονομική διάθεση τα σημάδια της πτώσης μπορεί να γίνουν ορατά είτε με τη μετατόπιση του μαστού προς τα κάτω είτε με την αλλαγή στην κατανομή του περιεχομένου του (άδειασμα άνω πόλου) είτε και με συνδυασμούς των παραπάνω.

Μία γυναίκα επομένως μπορεί να καταφύγει στη λύση της μαστοπηξίας όταν θέλει:

  • Ανόρθωση των μαστών της με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος και της σφριγηλότητάς τους
  • Διόρθωση του αδειάσματος του άνω πόλου
  • Εξισορρόπηση της διαφοράς ύψους μεταξύ των δύο μαστών
  • Διόρθωση στη διαφορά μεγέθους της θηλαίας άλω (της περιοχής δέρματος γύρω από τη θηλή με σκουρότερο δέρμα)

Η μαστοπηξία μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθέματος στο μαστό όταν οι συνθήκες το απαιτούν, καθώς και με άλλες τεχνικές ενίσχυσης του όγκου του μαστού όπως η λιπομεταφορά. Επίσης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική και λιποαναρρόφηση στα πλαίσια ενός «mommy makeover».

Οι τομές σε μία μαστοπηξία ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό πτώσης του μαστού. Μπορεί να είναι:

  • μία τομή μόνο στο κάτω μέρος της θηλαίας άλω
  • γύρω από τη θηλαία άλω (περιθηλαία)
  • γύρω από την άλω και κάθετα μέχρι τη βάση του μαστού, την υπομάστιο πτυχή (vertical mammoplasty)
  • γύρω από τη θηλή, κάθετα μέχρι την υπομάστιο πτυχή και μία πολύ μικρή οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (vertical mammoplasty with short horizontal scar)
  • κλασσική τομή «άγκυρας», δηλαδή περιθηλαία, κάθετη και οριζόντια τομή κατά μήκος της υπομαστίου πτυχής (wise pattern mastopexy)

Σημαντικό σε μία τέτοια επέμβαση είναι η χρήση κατάλληλων χειρουργικών τεχνικών και μεθόδων, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή διάρκειατου αισθητικού αποτελέσματος. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές, ανάμεσα στις οποίες είναι η χρήση ειδικών ραμμάτων ή πλέγματος για καθήλωση του μαστού πάνω στο θωρακικό τοίχωμα ή ακόμα και χρησιμοποίηση μιας λωρίδας θωρακικού μυός για καθήλωση του παρεγχύματος (muscularloop).

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει από 1-3 ώρες ανάλογα με τον βαθμό πτώσης και την αντίστοιχη τεχνική. Με εξαίρεση τις πρώτες δύο κατηγορίες, όπου μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, στις υπόλοιπες περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται ελαστική περίδεση στο μαστό για 24 ώρες, η οποία στη συνέχεια αντικαθίσταται από έναν αθλητικό στηθόδεσμο. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στην ασθενή να κάνει ελεύθερα ντους την επόμενη μέρα καθώς χρησιμοποιούνται ειδικά αδιάβροχα επιθέματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία μπορεί να γίνει μέσα σε 7-10 μέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες περίπου στις 4-6 εβδομάδες.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως