fbpx
ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η αυξητική μαστού είναι μια χειρουργική διαδικασία που αποσκοπεί στην αύξηση του μεγέθους των μαστών και είναι πλέον η πιο διαδεδομένη επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής παγκοσμίως. Αυτό επιτυγχάνεται τυπικά με την τοποθέτηση ενός ενθέματος μέσα στο μαστό,  μέσω μιας μικρής τομής. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον δικό σας ιστό και θα δείχνει φυσικό τμήμα του δικού σας μαστού.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αύξηση του μεγέθους μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση ενθέματος με μία διαδικασία που ονομάζεται «λιπομεταφορά». Αφαιρώντας ποσότητα δικού σας λίπους από συγκεκριμένες περιοχές χρησιμοποιώντας την τεχνική της λιποαναρρόφησης μπορεί μετά από επεξεργασία να τοποθετηθεί άμεσα στο μαστό για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Επιλογή ενθέματος

Σημαντικό μέρος της συζήτησης μας θα περιλαμβάνει την επιλογή του μεγέθους του μαστού που επιθυμείτε να έχετε μετά την επέμβαση. Θα συζητηθούν οι δικές σας επιθυμίες σε συνάρτηση με τον σωματότυπό σας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διάφορους τύπους και μεγέθη ενθεμάτων από τα δείγματά μας, ώστε να έχετε μια ιδέα του τελικού αποτελέσματος που θα σας βοηθήσει στην τελική επιλογή σας.

Τα ενθέματα τελευταίας γενιάς που χρησιμοποιούνται πλέον είναι ασφαλέστατα και ελαχιστοποιούν τους κινδύνους που υπήρχαν με τη χρήση των παλαιοτέρων. Η επιλογή της ποιότητας γίνεται πάντα με βάση την ασφάλεια της ασθενούς και την επιθυμία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να επιλεγούν ενθέματα στρογγυλά ή ανατομικά (δάκρυ) καθώς επίσης με λεία ή τραχεία επιφάνεια.

Η επιλογή των ενθεμάτων γίνεται με αυστηρότατα κριτήρια και χωρίς κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.

Επιλογή επιπέδου τοποθέτησης

Ένα άλλο τμήμα της συζήτησης θα περιλαμβάνει το επίπεδο στο οποίο θα τοποθετηθεί το ένθεμα. Ανάλογα με την περίπτωση θα μπορούσε να τοποθετηθεί:

  • πάνω από τον θωρακικό μυ (κάτω ακριβώς από το παρέγχυμα του μαστού)
  • πάνω από τον θωρακικό μυ αλλά κάτω από την περιτονία του (λεπτός υμένας που καλύπτει την επιφάνειά του)
  • κάτω από τον θωρακικό μυ
  • μέρος του κάτω και το υπόλοιπο πάνω από τον μυ (dualplane)

Η επιλογή γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθενούς και του επιθυμητού ενθέματος.

Επιλογή της θέσης της τομής

Η θέση της τομής ανάλογα με την ειδική ανατομία, το είδος και μέγεθος του ενθέματος μπορεί να γίνει είτε γύρω από την θηλή (περιθηλαία προσπέλαση), είτε κάτω από τον μαστό (υπομάστια). Με αυτόν τον τρόπο οι τομές που προκύπτουν «κρύβονται» είτε σε φυσικές πτυχές είτε σε περιοχές όπου το χρώμα του δέρματος σκουραίνει και γίνονται λιγότερο ορατές.

Με την χρήση νέων τεχνικών αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα των παλαιότερων μεθόδων, όπως η αδυναμία θηλασμού ή η απώλεια αισθητικότητας στη περιοχή της θηλής και επιτυγχάνεται ένα πολύ πιο φυσικό αποτέλεσμα που δεν προδίδει ότι προηγήθηκε επέμβαση.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1,5 με 2 ώρες και γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου 5-7 ημέρες μετά την επέμβαση. Η χρήση ειδικών ραμμάτων που απορροφούνται έχει το πλεονέκτημα ότι δεν φαίνονται και δεν απαιτείται η δυσάρεστη πολλές φορές διαδικασία της αφαίρεσής τους. Η χρήση ωστόσο ειδικών αδιάβροχων επιθεμάτων επιτρέπει στην ασθενή να λουστεί από την 3η μετεγχειρητική ημέρα χωρίς να υπάρχει φόβος διαβροχής του τραύματος.

Ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι εύκολα ανεκτός και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα, ενώ η ευαισθησία και το οίδημα στην περιοχή υποχωρεί μετά από 2-3 εβδομάδες.

Οι ασθενείς που ασκούνται μπορούν να ξεκινήσουν με αερόβια γυμναστική περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ εντοπισμένες ασκήσεις με βάρη στους θωρακικούς μύες επιτρέπονται από 1-3 μήνες μετεγχειρητικά ανάλογα με τη θέση του ενθέματος.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως