fbpx
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ

Η χειρουργική της άκρας χειρός αποτελεί τον κλάδο της ιατρικής που ασχολείται με προβλήματα που εμφανίζονται στο χέρι, τον καρπό, και την ωλένη και απαιτεί πολύ εξειδικευμένες τεχνικές.  Η επιστημονική ομάδα της iDerma αναλαμβάνει επεμβάσεις σε χρόνιες παθήσεις, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αρθρίτιδα κτλ.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των χεριών είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο προκαλείται, αλλά και εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού (πχ κατά τη χρήση υπολογιστή) με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα, πόνος και τελικά αδυναμία στο χέρι. Η επέμβαση που απαιτείται διενεργείται με τοπική νάρκωση σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα χειρουργείου. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 15 λεπτά και ακολουθεί επίδεση με ελαστικό επίδεσμο. 

Σύνδρομο ωλένιου νεύρου

Το ωλένιο νεύρο παρέχει αισθητικότητα στο μικρό δάχτυλο και στο ήμισυ του παράμεσου. Επίσης νευρώνει αρκετούς μύες στο αντιβράχιο, αλλά η πιο σημαντική νεύρωση του είναι σε ομάδες μυών στο χέρι, που έχουν ως λειτουργία την κίνηση των δακτύλων και τη συλληπτικότητά τους. Η πίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα συνήθως εμφανίζεται με μουδιάσματα στην κατανομή αισθητικότητας του νεύρου. Σε παραμελημένες περιπτώσεις πιέσεως του νεύρου, έχουμε απώλεια της αίσθησης στην ίδια περιοχή, που συνδυάζεται με μείωση της μυϊκής ισχύος του χεριού. Μετά από αντικειμενική εξέταση του νευρολόγου ο οποίος επιβεβαιώνει τη διάγνωση, είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου. Η επέμβαση αυτή γίνεται ενδοσκοπικά με μια τομή περίπου 2 εκατοστών, πάνω από τον αγκώνα.

Αφαίρεση γαγγλίου

Ένα παχύ υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες να κινούνται αργά. Μερικές φορές αυτό το υγρό διαρρέεται εκτός της άρθρωσης ή του τένοντα. Το υγρό στη συνέχεια γίνεται πολύ παχύ και κολλώδες, και μπορεί να σχηματίσει θύλακες υγρού (κύστεις), γνωστά ως γάγγλια.  Τα γάγγλια μερικές φορές εξαφανίζονται από μόνα τους, αλλά αν γίνουν επώδυνα ή αρχίζουν να μειώνουν την κίνηση, μπορούμε να αφαιρέσουμε το υγρό χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Μπορεί να χρειαστεί μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους, αν και είναι πιθανό ότι θα επανέλθουν.

Αρθροσκόπηση του καρπού

Η αρθροσκόπηση του καρπού είναι μία χειρουργική επέμβαση, στην οποία μικρή κάμερα συνδέεται με μία οθόνη (αρθροσκόπιο) και τοποθετείται στον καρπό . Αυτό επιτρέπει στο χειρουργό να κοιτάξει άμεσα τα οστά και τους συνδέσμους του καρπού και να διαγνώσει και αντιμετωπίσει επώδυνες καταστάσεις. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται σαν διαγνωστικό εργαλείο για να καθοριστεί η αιτία του πόνου ή της δυσλειτουργίας (όπως της αίσθησης τριγμού) στο καρπό. Μπορεί όμως ταυτόχρονα χρησιμοποιηθεί για να θεραπευτούν μια ποικιλία τραυματισμών, όπως συνδεσμικές βλάβες, σπασμένα οστά και φλεγμονή της άρθρωσης του καρπού ή φθορά του αρθρικού χόνδρου (αρθρίτιδα).

Αρθρίτιδα στο χέρι

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα(ΡΑ) είναι μια σοβαρή αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει  κυρίως τις αρθρώσεις. Ένα σύμπτωμα της ΡΑ είναι παρόμοιο με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μούδιασμα στον καρπό και τα χέρια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η διόγκωση στο βραχίονα συμπιέζει τα νεύρα που διαπερνούν τα χέρια. Η αίσθηση είναι συχνά χειρότερη το βράδυ. Πολλές φορές η ΡΑ διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Ο στόχος των επεμβάσεων είναι η βελτίωση της κινητικότητας και η μείωση του πόνου.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως