fbpx
ΜΙΚΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ & PRP

Σε ειδικές περιπτώσεις που κρινεται αναγκαία η βελτιστοποίηση του ιστικου μικρο περιβάλλοντος σε συνδυασμό με μεγαλύτερης διάρκειας αναζωογόνηση του δέρματος και την εκτεταμένη αντιγηραντική επίδραση των βλαστοκυττάρων, τα τελευταία μπορουν να συνυαστουν με μικροβελονισμό και αυτόλογη μεσοθεραπεία. Το αποτέλεσμα είναι η επίταση όχι μονο της εντασης αλλα και της διάρκειας της δράσης των επιμέρους θεραπειών και συνεπώς είναι ο συνδυασμός εκλογής σε πολυ απαιτητικές περιπτώσεις με έντονη αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του δέρματος, χαλάρωση, και φωτογήρανση που η αποτελεσματικότητα πρεπει να συνοδεύεται και απο την μεγαλύτερη διάρκεια δράσης των μεθόδων που εφαρμόζονται.  Και παλι ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται απο την κάθε περιπτωση και αποφασίζεται μετα απο λεπτομερή έλεγχο και σχεδιασμό απο τους Ιατρούς της iDerma.

Μικροβελονισμός

Μια καινουργια και παράλληλα απο τις πλεον αποτελεσματικές θεραπείες στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως ρυτίδες, χαλάρωση, δυσχρωμίες, ουλές και ραγάδες είναι η διαδικασία Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα απο τις πρώτες εφαρμογές, χωρίς τους κινδύνους και τις παρενέργειες άλλων μεθόδων όπως το λέιζερ.

Ο μηχανισμός δράσης του μικροβελονισμού έγκειται στη χρήση πολλαπλών χειρουργικών μικροβελόνων σε ειδική συσκευή παλμών, που δημιουργεί πολυάριθμα μικροκανάλια στο δερμα στα οποία δεν συνυπαρχει κανένα κυτταρικός τραυματισμός ουτε ιστική καταστοφή. Εν συνεχεία ο οργανισμός μπαίνει στη διαδικασία να επουλώσει αυτα τα κανάλια και ακριβώς επειδή ειναι τοσο ατραυματικά και μικρά σε μέγεθος, χωρίς καμία έλλειψη ή καταστροφή ιστού, συντίθεται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη με μορφή σύσταση και θέση πολύ πιο συμβατή απο κάθε αλλη μεθοδο με αποτέλεσμα να αποκαθιστά τη νεανικότητα και την υγεία του δέρματος διατηρώντας στο ακέραιο τη φυσικότητά του καθώς επίσης  οι ρυτίδες και οι ουλές γεμίζουν και οι ραγάδες λεπταίνουν. Το νέο στρώμα κολλαγόνου αποκαθιστά επίσης τον τονο (σφριγηλότητα) του δέρματος και συνοδεύει τη δημιουργία νέων αγγείων στην περιοχή που αυξάνουν την αιμάτωση του δέρματος και συνεπώς και τη βελτιώση της ποιότητας, της υφής, της θρέψης και της σύστασής του.

Η θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου είναι μία διαδικασία που χρειάζεται εκπαίδευση του ιατρού ώστε να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη τεχνική για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μικροβελονισμός και βλαστοκύτταρα

Ο συνδυασμός του μικροβελονισμου όπως περιγράφτηκε, με την σύγχρονη εφαρμογή βλαστοκυττάρων δρα όχι μονο συμπληρωματικά αλλα βελτιώνει την απόδοση καθε μιας απο τις επι μερους μεθόδους. Η επαγωγή κολλαγόνου με τον μικροβελονισμό, βελτιώνει το μικροπεριβάλλον το οποίο υποδέχεται τα βλαστοκύτταρα και συγχρόνως, τα βλαστοκύτταρα συμμετέχουν στην ακόμη πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή κολλαγόνου. Συνεπώς η ταυτόχρονη εφαρμογή των δυο μεθόδων  έχει καλύτερο αποτέλεσμα απο ό,τι αν εφαρμόζονταν ξεχωριστά. Παρολα αυτά, όπως με όλες τις μεθόδους και καθε συδυασμό αυτων, η τελική επιλογή είναι αποκλειστικά προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή και εξαρταται εξ ολοκλήρου απο τις δικές του ενδείξεις και ανάγκες.

Ιδιάιτερα αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός μικροβελονισμού και βλαστοκυττάρων στις περιπτώσεις αναζωογόνησης τριχωτου κεφαλής και σε επανορθωτικά περιστατικά που χρειάζεται η διόρθωση ρικνωτικών ουλών μετα απο εγκαύματα και εκτεταμένα τραύματα μαλακών μορίων.

Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των νημάτων έγκειται σε δυο διακριτά φαινόμενα/δράσεις:

1) στην παραγωγή ρίκνωσης και κολλαγόνου, κατω απο το δέρμα εκεί που τοποθετουνται, με συνέπεια την αποκατάσταση της τάσης και της σύστασης του υπερκείμενου δέρματος, την επαναφορά της σφριγηλότητας και τη διόρθωση της χαλάρωσης και

2) την ανάταξη, την ήπια ανύψωση και έλξη του δέρματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενος lifting effect (φαινόμενο λίφτινγκ) στην περιοχή που τοποθετουνται. Τα απλα PDO νήματα έχουν την πρώτη επίδραση, τα cogged νήματα έχουν και τις δύο δράσεις.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις που εκτός απο την αποκατάσταση της τάσης χρειάζεται και μια έντονη αντιγηραντική δράση, τα νήματα μπορύν να συνδυαστουν με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι θεαματικά βελτιωμένο γιατι η αποκατάσταση των φυσικών ιδιοτήτων του δέρματος (τόνος, τάση, σφριγηλότητα, απουσία ρυτίδων) γίνεται σε δέρμα που έχει πρώτα δεχτεί την αναζωογονητική και αντιγηραντική επίδραση των βλαστοκυττάρων, δηλαδή ένα δέρμα ποιοτικά ανώτερο απο εκείνο χωρίς βλαστοκύτταρα. Με το τρόπο αυτό, το πεδίο εφαρμογής των νημάτων είναι πολύ καλύτερο και το αθροιστικό αποτέλεσμα άριστο.

Ο μικροβελονισμός επίσης χρησιμοποιείται πολύ συχνά με την αυτόλογη μεσοθεραπεία που και εδω το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακότερο απο ότι της κάθε μεθόδου ξεχωριστά.

Ειδικά με την αυτόλογη μεσοθεραπεία και τον μικροβελονισμό, έχει παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση στην εξωτερική υφή του δέρματος, στην βελτίωση της σπαργής και την ενυδάτωσή του με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενος λαμπερού, νεανικού δέρματος, ειδικότερα στο πρόσωπο.

Η ανθρώπινη ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (rHuEPO) είναι μία γλυκοπρωτεϊνη με αιμοποιητικό ρόλο λόγω αναστολής των πρόδρομων ερυθροκυττάρων και της διέγερσης του πολλαπλασιασμού τους. Η γονιδιακή τους έκφραση ρυθμίζεται από την παρουσία υποξίας. Αρχικά συντίθεται από τους εμβρυικού νεφρούς και το ήπαρ και στη συνέχεια από τους ενήλικές νεφρούς.

Η  βιολογική δραστηριότητα της rHuEPO ενεργοποιείται από την αλληλεπίδρασή της με τους υποδοχείς ερυθροποιητίνης της επιφάνειας των κυττάρων (EPOR), οι οποίες είναι τύπου Ι κυτταροκίνες και εκφράζονται στα πρόδρομα ερυθροκύτταρα όπως επίσης και σε άλλα συστήματα πέρα από το αιμοποιητικό όπως στο κεντρικό και στο περιφερικό νευρικό σύστημα ως απάντηση στο τραύμα, στα καρδιακά μυϊκά κύτταρα, στα λεία μυϊκά κύτταρα των αγγείων και στα υποδόρια μαστικά κύτταρα με δυνητική αντι-ισχαιμική δράση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στον μη-αιμοποιητικό της ρόλο. Πολλές μελέτες αναφέρουν την τοπική παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO) ως απάντηση σε τραυματικές καταστάσεις πριν τη συσσώρευση προφλεγμονωδών κυτταροκινών και την ανταγωνιστική της δράση στην ελάττωση  του οιδήματος, στην αναστολή της κυτταρικής απόπτωσης, στη διέγερση της νεοαγγείωσης μέσω ενεργοποίησης της μίτωσης των ενδοθηλιακών κυττάρων και στη διέγερση της διαδικασίας της επούλωσης. Από τη στιγμή που η ενδογενής τοπική παραγωγή της EPO είναι ανεπαρκής βρέθηκε ότι η εξωγενής χορήγηση rHuEPO βελτίωσε την επουλωτική διαδικασία και την νεοαγγείωση σε πειραματικές μελέτες σε υγιής και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και εγκαύματα.

Η αγγειογενετική και ευεργετική επίδραση της ερυθροποιητίνης μπορεί να συνδυαστεί σε όλες τις θεραπείες Αναγεννητικής και Αισθητικής Ιατρικής με τη χρήση βλαστοκυττάρων καθώς και τη σύγχρονη εφαρμογή αυτόλογης ή μή μεσοθεραπείας. Το αποτέλσμα είναι τριπλό μιας και τελικά συνδυάζεται : 1) η μέγιστη αναγεννητική δύναμη των βλαστοκυττάρων, 2) η μέγιστη ενίσχυση του μικροπεριβάλλοντος μεσω των αυξητικών παραγόντων της αυτόλογης μεσοθεραπείας και 3) η βέλτιστη επούλωση και θρέψη μεσω της αγγειογενετικής δράσης της ερυθροποιητίνης. Κλινικά αυτο μεταφράζεται στο καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα, με τη μεγαλύτερη διάρκεια και την πιο γρήγορη εμφανή αλλαγή.

Ο συνδυασμός αυτός είναι και παλι αυστηρά εξατομικευμένος και εφαρμόζεται μετα απο πλήρη εργαστηριακό και ιατρικό έλεγχο για την επιβεβαίωση χρήσης μονο σε εκεινες τις περιπτώσεις που έχουν την ανάλογη ένδειξη και καμία αντένδειξη λογω γενικότερης κατάστασης της υγείας τους.

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως