fbpx
Blog

NEA

 

 

Δ. Καρυπίδης:

Τα παράδοξα της πλαστικής χειρουργικής

Δ. Καρυπίδης: Τα παράδοξα της πλαστικής χειρουργικής

Από την Τάνια Η.Μαντουβάλου

Κι όμως ενέσιμα ομορφιάς κάνουν οδοντίατροι, γυναικολόγοι και ειδικότητες που καμία σχέση με το «άθλημα» δεν έχουν. Και πάλι καλά που είναι και γιατροί, γιατί υπάρχουν αναφορές για τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις, σε κέντρα αισθητικής!

«Η αισθητική χρήση των ενεσίμων δυστυχώς δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη και κατοχυρωμένη, με αποτέλεσμα να μη διώκονται άτομα που τις εφαρμόζουν χωρίς την πολυετή πείρα, εκπαίδευση και φιλοσοφία που χρειάζεται», δηλώνει στο DailyPharmaNews  ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Καρυπίδης, επισημαίνοντας ότι «οι πλαστικοί χειρουργοί είναι εκείνοι με την κατάλληλη εκπαίδευση και ειδική εμπειρία στη διαχείριση αισθητικών ασθενών, σε όλα τα επίπεδα, άλλα και στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβαμάτων».

Ανεπιθύμητες ενέργειες από κακή πρακτική ενέσιμης βοτουλινικής τοξίνης

 Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι τα ανεπιθύμητα αυτά συμβάμματα απαντά: «Αναφυλακτικό σοκ, βλεφαρόπτωση, δακρυοκυστίτιδα, πάρεση προσωπικών μυών, ασυμμετρία προσώπου, ανεπάρκεια σφιγκτήρα χειλέων, σιελόρροια, δυσκαταποσία, ανιδρωσία, αυχενική δυστονία, στραβισμός, διπλωπία, χρόνια ημικρανία, σπαστικότητα μυών τραχήλου και άνω άκρου, δύσπνοια, ναυτία, διάρροια, διαταρχές ακοής, εμβοές, φλεγμονή, επιμόλυνση τραύματος, καρδιακή αρρυθμία, ξηροστομία, γενικευμένη αδυναμία, κακουχία και άλλα».   Στην Ελλάδα παντού ίσως κρύβεται και από ένα μικρό και άλλοτε μεγάλο παράδοξο που έρχεται και αλλάζει κάθε λογική θεώρηση, λέει  με νόημα ο κ. Καρυπίδης και κάνοντας μία σταχυολόγηση για τα παράδοξα της ειδικότητας του, απαριθμεί τα κυριότερα: «1) Η ζήτηση και οι αναμονές για την ειδικότητα εντός της χώρας αν όχι αυξάνουν, σίγουρα δεν έχουν υποστεί μείωση, όπως σε άλλες ειδικότητες, 2) Ειδικευόμενοι που δεν έχουν καν αρχίσει το ειδικό μέρος της ειδικότητας «ιδιωτεύουν», διαφημίζονται, προβάλλονται δημοσίως, επενδύουν σε ιατρεία, πλασάρονται ως αυθεντίες, 3) ειδικοί ιατροί άλλων ειδικοτήτων αυτό-ονομάζονται πλαστικοί χειρουργοί και διαφημίζουν, προβάλλουν, προωθούν το επάγγελμά τους με αυτόν τον τρόπο αποκλειστικά και σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχει καμία σχέση με χειρουργική.

Η αισθητική ιατρική δεν είναι ευχάριστη νότα στο ιατρείο

Το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής καλύπτει ένα  εξαιρετικά μεγάλο εύρος  επεμβάσεων και καταστάσεων,  από εγκαύματα, πολύπλοκο τραύμα, παραλύσεις περιφερικών νεύρων και άκρα χείρα, μέχρι μεταμοσχεύσεις άκρων (και άλλων ιστών), εκτομές όγκων και αποκαταστάσεις ( σε κεφαλή, τράχηλο, μαστό, μύες, οστά, δέρμα, λίπος κτλ.), αναφέρει ο κ. Καρυπίδης. «Ο μαστός όμως έχει περάσει μεθοδευμένα στα χέρια γενικών χειρουργών που το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους είναι σε επεμβάσεις ενδοκοιλιακές, που στην καλύτερη περίπτωση έχουν «κολλήσει» και κάποιους μήνες εκπαίδευσης στο μαστό. Πώς ο γενικός χειρουργός θα αποκαταστήσει έναν μαστό μετά από τη μαστεκτομή, χωρίς μακρόχρονη εκπαίδευση όπως αυτή του πλαστικού στην επανορθωτική χειρουργική και μικροχειρουργική, που επιτρέπει την με μικροσκόπιο χειρουργική μεταφορά αυτόλογων ιστών, στο σημείο της μαστεκτομής, χαρίζοντας το πιο φυσικό και λειτουργικό αποτέλεσμα; Γιατί να καταδικάζεται το καλύτερο αποτέλεσμα στο όνομα της συντεχνιακής υποκουλτούρας που θέλει τον γενικό και όχι τον πλαστικό χειρουργό υπεύθυνο για τον μαστό;»  Από την άλλη, επισημαίνει ο Δρ. Καρυπίδης,  η αισθητική χειρουργική και ιατρική είναι ένα μικρό μέρος της τεράστιας αυτής ειδικότητας, και όμως έχει «καταντήσει» να αντιπροσωπεύει εννοιολογικά όλη την ειδικότητα, εξαιτίας όλων αυτών που νομίζουν ότι μπορούν παρωχημένα να κάνουν αισθητική χειρουργική, αγνοώντας πλήρως όλα τα υπόλοιπα, ως ανειδίκευτοι ή μη πλαστικοί. «Η ιατρική αισθητική δεν είναι χόμπι, ευχάριστη νότα στο ιατρείο κάποιου. Δεν είναι κάτι που το ξέρουν όλοι, δεν είναι τέχνη που αν πεινάσει κάποιος την πιάνει. Η ιατρική αισθητική απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση, ειδική φιλοσοφία, εντελώς εξειδικευμένη εμπειρία με ασθενείς, και υψηλών απαιτήσεων χειρισμούς και θεραπευτικές ενέργειες που κατέχει ο πλαστικός χειρουργός». Η ευθύνη είναι όλων μας, υπογραμμίζει ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πρώτα των ειδικών να ενημερώσουν, προστατεύσουν, και διαφυλάξουν την ειδικότητα, και μετά όλων εκείνων που οφείλουν να είναι υπεύθυνα ενημερωμένοι για το θέμα που τους απασχολεί, για τους ιατρούς στους οποίους προστρέχουν και να μην αντιμετωπίζουν το σώμα τους μετατρέποντας την προσφορά και την αγορά σε super market αισθητικής παραϊατρικής.

 

 

*Ο κ. Καρυπίδης είναι Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας.

 

Πηγή: https://dailypharmanews.gr/site/post/14157/D-Karupidis:-Ta-paradoxa-tis-plastikis-cheirourgikis?fbclid=IwAR2kUGBuMgIurClZwLq-VUMSa4qsTMFqCo7ycrvuvnhz1-nUVPNWxjZnNvE

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως