Το News&Life σας παρουσιάζει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με έναν πολλά υποσχόμενο επιστήμονα, γιατρό, πλαστικό και επανορθωτικό χειρουργό τον Δημήτρη Καρυπίδη, που συστήνεται για πρώτη φορά στο αναγνωστικό μας κοινό.

Οι απαντήσεις που μας δίνει είναι πραγματικά χρήσιμες σε όλα τα επίπεδα!

Αγαπητέ κύριε Καρυπίδη,

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας, για να κάνουμε μία ωραία συζήτηση γύρω από εσάς και την ιατρική επιστήμη.

Πείτε μας αρχικά, που μεγαλώσατε και ποια ήταν τα πρώτα σας ερεθίσματα ;

Ευχαριστώ πολύ για τιμητική σας πρόσκληση. Είχα τη χαρά να έχω μια παιδική ηλικία που συνδύασε τα καλά της Αθήνας με εκείνα της επαρχίας και συγκεκριμένα της ιδιαίτερης πατρίδας του πατέρα μου στην Κοζάνη και της μητέρας μου σε ένα από τα ομορφότερα ζαγοροχώρια.

Ήταν πάντα η επιθυμία σας να γίνεται γιατρός; Είχατε μία ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα;

Μπορώ να πω ότι πάντα είχα την επιθυμία να ανακαλύπτω, να λύνω προβλήματα με τρόπο πειθαρχημένο και δημιουργικό, στοιχεία που με έκαναν πολύ νωρίς να αγαπήσω την Επιστήμη, χωρίς να υστερώ φυσικά και στα Θεωρητικά. Το πως και πότε αυτή η προτίμηση έγινε σαφής επιλογή ως Ιατρική είναι δύσκολο να απαντηθεί.

 Μπορώ όμως να πω, οτι ο ρόλος του επίσης ιατρού πατέρα μου, η ανατροφή  και η ευαισθησία στην ανθρωπινή ζωή και αξία που μου εδόθησαν από την οικογένεια μου, έπαιξαν μεγάλο ρολό.

Μέσα από τις ιατρικές σας σπουδές πως προέκυψε η πλαστική χειρουργική; Αρκετοί το θεωρούν ως ένα νέο trend λόγω της βιομηχανίας ομορφιάς και μόδας παγκόσμια. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα ;

Καταρχάς να διευκρινήσω ότι η Πλαστική Χειρουργική δεν είναι μόνο Αισθητική Χειρουργική και Ιατρική. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι η Επανορθωτική Χειρουργική που ασχολείται με την αποκατάσταση μετά απο ογκολογική χειρουργική, εκτεταμένο τραύμα, εγκαύματα και συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης.

 Μια απο τις υποειδικότητές μου για παράδειγμα είναι η αποκατάσταση της παράλυσης του προσώπου που απαιτεί πολύωρα χειρουργεία, άνω των 20 ωρών, πολλά στάδια και υψηλή εξειδίκευση. Μια δεύτερη υποδειδικότητα μου, και παλι μέσα στην ειδικότητα της Πλαστικής Χειρουργικής, είναι η αποκατάσταση του μαστού τόσο αισθητικά όσο και μετά από μαστεκτομή.

Έχετε ασχοληθεί και σπουδάσει και την επιστήμη της βιοηθικής. Πρόκειται για ένα θέμα λίγο ταμπού στις ημέρες μας. Πιστεύετε ότι η ιατρική θα ξεπεράσει τα όρια της ηθικής; Τί θα έπρεπε να γίνει κατά την γνώμη σας ;

Πολύ ορθά, η Ηθική στην Ιατρική και μάλιστα σε αναδυόμενους και ταχέα αναπτυσσόμενους νέους τομείς όπως η Αναγεννητική Ιατρική που περιλαμβάνει γονιδιακές και όχι μόνο θεραπείες, είναι κορυφαίας αναγκαιότητας. Αναγνωρίζω ότι η πρόοδος οφείλει να είναι ελεύθερη και ανεμπόδιστη ειδικά όταν τα εμπόδια είναι στερεότυπα παράδοσης και άλλων μη επιστημονικών προελεύσεων. Από την άλλη θεωρώ ότι και η Ιατρική οφείλει να προάγει την υγεία και να ανυψώνει τη ζωή χωρίς να θίγει μακροπρόθεσμα ούτε τη βιολογία ούτε την πολύπλευρη ανθρώπινη υπόσταση και τις εκφάνσεις της. Με αλλά λόγια σε κάθε καινούριο, στερούμεθα θέασης της ‘μεγάλης εικόνας’, του πως δηλαδή μακροπρόθεσμα αυτό το καινούριο, θα επηρεάσει τη ζωή, την κοινωνία, την προσωπικότητα, τη νόηση και όλα τα επίπεδα έκφρασης και παρουσίας του ανθρώπου.

 Η βιοηθική θεώρηση προσφέρει βοήθεια στο να προσεγγιστεί καλύτερα η μεγάλη αυτή εικόνα έτσι ώστε να γίνει λίγο πιο ασφαλής η πορεία μας προς το μέλλον…

Εργάζεστε ως ιδιώτης ιατρός αυτή την στιγμή; Πώς βλέπετε την κατάσταση στην υγεία στο ΕΣΥ ; Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Εργάζομαι ως ιδιώτης στην Ελλάδα και ως πανεπιστημιακός στο ΗΒ, στη χώρα δηλαδή που εξύψωσε και αξίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας όσο τίποτα άλλο. Με σκεπτικισμό βλέπω οτι και εκεί αλλα και εδώ στην Ελλάδα, το ΕΣΥ σταδιακά απαξιώνεται και ακρωτηριάζεται χωρίς απαραιτήτως τα κενά που δημιουργούνται να καλύπονται απο τον ιδιωτικό τομέα.

 Ο ιδιωτικός τομέας έχει διαφορετικές άμεσες προτεραιότητες και δυστυχώς δεν μπορεί με τη συγκεκριμένη του δομή να εξυπηρετήσει το ευρύ κοινό με την ίδια ευχέρεια που θα το έκανε ένα ΥΓΙΕΣ δημόσιο σύστημα. Παρόλα αυτά ο ιδιωτικός τομέας είναι πολλαπλάσια πιο αποτελεσματικός και άμεσος από το δημοσίο, εξαιρετικά οργανωμένος και διαρκώς ελεγχόμενος. Μια ορατή λύση λοιπόν θα ήταν να αρθούν οι περιορισμοί που θέτει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνει οικονομοτεχνικά πιο ευέλικτος και προσιτός ώστε να υπερκαλύψει τα κενά ενός θνησιγενούς δημόσιου συστήματος.

Ποιο είναι το feedback που παίρνετε από τους ασθενείς σας; Ποια είναι τα κίνητρα που τους οδηγούν σε εσάς; Πρόκειται για προβλήματα αισθητικής κυρίως που θέλουν να βελτιώσουν για την εικόνα τους;

Γενικά στον ιδιωτικό τομέα η έννοια του ικανοποιημένου ασθενούς από όλες τις απόψεις δεν είναι απλώς στόχος αλλα και απαράβατο ζητούμενο ως αξία και αρχή. Φυσικά η Ιατρική δεν είναι απόλυτη Επιστήμη και δεν μπορούν να υπάρχουν πάντα εγγυήσεις. Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε καθημερινά είναι ένθερμη υποστήριξη από τους ασθενείς που γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι είμαστε διαρκώς στο πλευρό τους περιβάλλοντας τους με αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον γιατί τους θεωρούμε εντελώς δικούς μας ανθρώπους, Για τους δικούς μας λοιπόν ανθρώπους η εγγύηση είναι η ιδία μας η πιστή και επιθυμία να κάνουμε διαρκώς το καλύτερο είτε στον τομέα της αισθητικής είτε της επανορθωτικής χειρουργικής. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου ίσο αριθμό αισθητικών με επανορθωτικούς ασθενείς και οι αρχές που διέπουν την προσφορά μας είναι οι ίδιες.

Ποιες συμβούλες θα δίνατε σε άνδρες και γυναίκες σήμερα για την προστασία του δέρματός τους;

Η πιο κοινή αιτία επιβάρυνσης είναι η έκθεση στον ήλιο και σε άλλες μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιορίζοντας αυτή, θωρακίζουμε την υγεία του δέρματος μας προστατεύοντάς το από ακτινικές βλάβες, ελάστωση, εγκαύματα, φωτογήρανση και άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις.

Η ενυδάτωση και η καθημερινή φροντίδα καλής υγειινής επίσης βοηθούν σημαντικά.

 Πολλοί λένε ότι η πλαστική χειρουργική κοστίζει πολύ και είναι προνόμιο των λίγων; Είναι αλήθεια αυτό;

 Είναι λάθος και το αποδεικνύουμε καθημερινά σε εκείνους που μας προτιμούν. Η πλαστική αισθητική χειρουργική δεν ειναι είδος πολυτελείας. Τις περισσότερες φορές παρέχει εκείνη την ψυχοσυναισθηματική αναβάθμιση που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανθίσει πραγματικά.

Τέλος θα θέλαμε να δώσετε ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που θελουν να ακολουθήσουν την ιατρική και κυρίως την δική σας ειδικότητα. Τί θα έπρεπε να προσέξουν;

Να πάρουν προσεκτικά τις αποφάσεις τους και να μην διαλέξουν την Ιατρική, παρά μόνο αν ειναι διατεθιμένοι να κάνουν τεράστιες παραχωρήσεις απ την προσωπική και διανοητική τους ζωή, αφιερώνοντας τες όχι μόνο στο να υπηρετούν αλλά να προάγουν την Ιατρική και το ρόλο της στους άλλους.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το κοινό μας.

Κι εγώ ευχαριστώ και πάλι, εύχομαι ότι καλύτερο στο απαιτητικό αλλά ωραίο έργο σας καθώς και σε όσους μας διαβάζουν.

Να είστε καλά! Ήταν χαρά μας που σας φιλοξενήσαμε!

 

Πηγή: newsandlife