fbpx
Blog

NEA

 

Δ. Καρυπίδης:

Τα παράδοξα της πλαστικής χειρουργικής

Δ. Καρυπίδης: Τα παράδοξα της πλαστικής χειρουργικής

Από την Τάνια Η.Μαντουβάλου

Κι όμως ενέσιμα ομορφιάς κάνουν οδοντίατροι, γυναικολόγοι και ειδικότητες που καμία σχέση με το «άθλημα» δεν έχουν. Και πάλι καλά που είναι και γιατροί, γιατί υπάρχουν αναφορές για τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις, σε κέντρα αισθητικής! «Η αισθητική χρήση των ενεσίμων δυστυχώς δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη και κατοχυρωμένη, με αποτέλεσμα να μη διώκονται άτομα που τις εφαρμόζουν χωρίς την πολυετή πείρα, εκπαίδευση και φιλοσοφία που χρειάζεται», δηλώνει στο DailyPharmaNews  ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Καρυπίδης, επισημαίνοντας ότι «οι πλαστικοί χειρουργοί είναι εκείνοι με την κατάλληλη εκπαίδευση και ειδική εμπειρία στη διαχείριση αισθητικών ασθενών, σε όλα τα επίπεδα, άλλα και στην πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβαμάτων».

Ανεπιθύμητες ενέργειες από κακή πρακτική ενέσιμης βοτουλινικής τοξίνης

 Σε ερώτηση ποια μπορεί να είναι τα ανεπιθύμητα αυτά συμβάμματα απαντά: «Αναφυλακτικό σοκ, βλεφαρόπτωση, δακρυοκυστίτιδα, πάρεση προσωπικών μυών, ασυμμετρία προσώπου, ανεπάρκεια σφιγκτήρα χειλέων, σιελόρροια, δυσκαταποσία, ανιδρωσία, αυχενική δυστονία, στραβισμός, διπλωπία, χρόνια ημικρανία, σπαστικότητα μυών τραχήλου και άνω άκρου, δύσπνοια, ναυτία, διάρροια, διαταρχές ακοής, εμβοές, φλεγμονή, επιμόλυνση τραύματος, καρδιακή αρρυθμία, ξηροστομία, γενικευμένη αδυναμία, κακουχία και άλλα».   Στην Ελλάδα παντού ίσως κρύβεται και από ένα μικρό και άλλοτε μεγάλο παράδοξο που έρχεται και αλλάζει κάθε λογική θεώρηση, λέει  με νόημα ο κ. Καρυπίδης και κάνοντας μία σταχυολόγηση για τα παράδοξα της ειδικότητας του, απαριθμεί τα κυριότερα: «1) Η ζήτηση και οι αναμονές για την ειδικότητα εντός της χώρας αν όχι αυξάνουν, σίγουρα δεν έχουν υποστεί μείωση, όπως σε άλλες ειδικότητες, 2) Ειδικευόμενοι που δεν έχουν καν αρχίσει το ειδικό μέρος της ειδικότητας «ιδιωτεύουν», διαφημίζονται, προβάλλονται δημοσίως, επενδύουν σε ιατρεία, πλασάρονται ως αυθεντίες, 3) ειδικοί ιατροί άλλων ειδικοτήτων αυτό-ονομάζονται πλαστικοί χειρουργοί και διαφημίζουν, προβάλλουν, προωθούν το επάγγελμά τους με αυτόν τον τρόπο αποκλειστικά και σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να έχει καμία σχέση με χειρουργική.

Η αισθητική ιατρική δεν είναι ευχάριστη νότα στο ιατρείο

Το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής καλύπτει ένα  εξαιρετικά μεγάλο εύρος  επεμβάσεων και καταστάσεων,  από εγκαύματα, πολύπλοκο τραύμα, παραλύσεις περιφερικών νεύρων και άκρα χείρα, μέχρι μεταμοσχεύσεις άκρων (και άλλων ιστών), εκτομές όγκων και αποκαταστάσεις ( σε κεφαλή, τράχηλο, μαστό, μύες, οστά, δέρμα, λίπος κτλ.), αναφέρει ο κ. Καρυπίδης. «Ο μαστός όμως έχει περάσει μεθοδευμένα στα χέρια γενικών χειρουργών που το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους είναι σε επεμβάσεις ενδοκοιλιακές, που στην καλύτερη περίπτωση έχουν «κολλήσει» και κάποιους μήνες εκπαίδευσης στο μαστό. Πώς ο γενικός χειρουργός θα αποκαταστήσει έναν μαστό μετά από τη μαστεκτομή, χωρίς μακρόχρονη εκπαίδευση όπως αυτή του πλαστικού στην επανορθωτική χειρουργική και μικροχειρουργική, που επιτρέπει την με μικροσκόπιο χειρουργική μεταφορά αυτόλογων ιστών, στο σημείο της μαστεκτομής, χαρίζοντας το πιο φυσικό και λειτουργικό αποτέλεσμα; Γιατί να καταδικάζεται το καλύτερο αποτέλεσμα στο όνομα της συντεχνιακής υποκουλτούρας που θέλει τον γενικό και όχι τον πλαστικό χειρουργό υπεύθυνο για τον μαστό;»  Από την άλλη, επισημαίνει ο Δρ. Καρυπίδης,  η αισθητική χειρουργική και ιατρική είναι ένα μικρό μέρος της τεράστιας αυτής ειδικότητας, και όμως έχει «καταντήσει» να αντιπροσωπεύει εννοιολογικά όλη την ειδικότητα, εξαιτίας όλων αυτών που νομίζουν ότι μπορούν παρωχημένα να κάνουν αισθητική χειρουργική, αγνοώντας πλήρως όλα τα υπόλοιπα, ως ανειδίκευτοι ή μη πλαστικοί. «Η ιατρική αισθητική δεν είναι χόμπι, ευχάριστη νότα στο ιατρείο κάποιου. Δεν είναι κάτι που το ξέρουν όλοι, δεν είναι τέχνη που αν πεινάσει κάποιος την πιάνει. Η ιατρική αισθητική απαιτεί πολύχρονη εκπαίδευση, ειδική φιλοσοφία, εντελώς εξειδικευμένη εμπειρία με ασθενείς, και υψηλών απαιτήσεων χειρισμούς και θεραπευτικές ενέργειες που κατέχει ο πλαστικός χειρουργός». Η ευθύνη είναι όλων μας, υπογραμμίζει ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πρώτα των ειδικών να ενημερώσουν, προστατεύσουν, και διαφυλάξουν την ειδικότητα, και μετά όλων εκείνων που οφείλουν να είναι υπεύθυνα ενημερωμένοι για το θέμα που τους απασχολεί, για τους ιατρούς στους οποίους προστρέχουν και να μην αντιμετωπίζουν το σώμα τους μετατρέποντας την προσφορά και την αγορά σε super market αισθητικής παραϊατρικής.

 

 

*Ο κ. Καρυπίδης είναι Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας.

 

Πηγή: https://dailypharmanews.gr/site/post/14157/D-Karupidis:-Ta-paradoxa-tis-plastikis-cheirourgikis?fbclid=IwAR2kUGBuMgIurClZwLq-VUMSa4qsTMFqCo7ycrvuvnhz1-nUVPNWxjZnNvE

 
 

Της Νικολέτας Ντάμπου

Σε όλα τα καταστήματα εστίασης οι σερβιτόροι  είναι υποχρεωμένοι να φορούν πλαστικά εφαρμοστά γάντια για την προστασία του πελάτη , αν και από τους γιατρούς αμφισβητείται ο κανόνας αυτός προστασίας από τον κοροναϊό, διότι  ακουμπώντας σε πολλά και διαφορετικά σημεία όπως χρήματα , πιάτα με φαγητό , κάδος σκουπιδιών, η μετάδοση μικροβίων είναι μεγαλύτερη, από το να έπλεναν συχνά τα χέρια τους και να χρησιμοποιούσαν αντισηπτικό. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι, ότι λόγω  της ζέστης τα χέρια ιδρώνουν τόσο πολύ που μουλιάζουν, ενώ  η κατάσταση αυτή χειροτερεύει δραματικά για τους σερβιτόρους που εργάζονται σε beach bar και παραλιακά μαγαζιά, ειδικά τώρα που έρχεται καύσωνας.

xeri1 ganti

Να σημειώσουμε ότι το κόστος των γαντιών αλλά και των μασκών το καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι . Γεγονός απαράδεκτο καθώς εργάζονται για 20 ευρώ την ημέρα και τα 5 ευρώ το λιγότερο, τα δαπανούν οι σερβιτόροι γι’ αυτόν τον εξοπλισμό .

xeri4 gant

Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός, Δημήτρης Καρυπίδης μιλώντας στο www.healthweb.gr για το θέμα αυτό, εξηγεί:  «Τα γάντια είναι φτιαγμένα από χημικές ουσίες και πολυμερή που όταν έρθουν σε επαφή με την ακτινοβολία αλλά και την αυξημένη θερμοκρασία, διασπώνται και έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Επίσης περιέχουν διαλυτικά, μπογιές, χημικά, τα οποία διαλύονται και δύνανται να έρθουν σε επαφή με το δέρμα.  Αυτές οι ουσίες μπορεί να είναι έντονα ερεθιστικές και να προκαλέσουν δερματική αντίδραση, φλεγμονή  και φωτοευαισθησία.  Παράλληλα, το εκρηκτικό αυτό μείγμα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις από μικρόβια και μύκητες, επικίνδυνος συνδυασμός για βαρύτατα εκζέματα.  Οι  αλλεργικές αντιδράσεις στα συνθετικά πολυμερή είναι επίσης συνήθεις. Γενικά η χρήση γαντιών πρέπει να γίνεται με προϊόντα ελεγμένα και εγκεκριμένα για υγειονομική χρήση και όχι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα!»

 Το παραπάνω ρεπορτάζ ας το λάβει υπόψιν του ο κ. Τσιόδρας και η ομάδα των επιστημόνων καθώς θα πρέπει να προστατευτούν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι .

 

https://www.healthweb.gr/reportaz-ygeias/35273-i-ygeia-ton-servitoron-sto-vomo-tou-polemou-me-ton-koronaio-kai-ti-diasosi-tis-oikonomias?fbclid=IwAR0Vk165jBLdM1XDF5nIoSr05jcRJXmy66MURUkiIeL3OlEXMi9BHG3nR8c

Υγεία | 23.02.20  13:46

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο

 

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα σαρκώματα την τελευταία δεκαετία, ωστόσο αν διαγνωστούν έγκαιρα οι πιθανότητες επιβίωσης, σε ορισμένους τύπους, ξεπερνούν το 80%. Κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν ανέφικτο αναφέρει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Δημήτρης Καρυπίδης.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρυπίδης το σάρκωμα είναι ένας αρκετά επιθετικός τύπος καρκίνου, με αρκετούς υποτύπους και προέρχεται από τα μαλακά μόρια (σσ μύες, τένοντες, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και σύνδεσμοι). «Υπάρχουν πάνω από 40 τύποι σαρκώματος, αλλά στην πλειονότητα σε ποσοστό περίπου 60% οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται στα χέρια και τα πόδια. Ένα 20% εμφανίζεται στο θώρακα και την κοιλιά, και ένα 10% στο κεφάλι και το λαιμό. Τύποι όπως αγγειοσάρκωμα, λιποσάρκωμα, λειομυοσάρκωμα απαντώνται πιο συχνά απ' ότι πχ το σάρκωμα Καπόζι, που είναι μία πολύ ειδική περίπτωση και αφορά ανοσοκατεσταλμένους ή άτομα με Έιτζ, και γενικά ανθρώπους που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα».

Διπλάσια ποσοστά σε νεότερες ηλικίες

Τα σαρκώματα λέει ο κ. Καρυπίδης ενώ μέχρι προ δεκαετίας ήταν μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου, περίπου στο 1%, έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες (μετεφηβικές, νεαροί ενήλικες), τα ποσοστά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Συμπτώματα

Υπάρχουν άραγε συμπτώματα που εντοπίζονται εγκαίρως; «Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο ασθενής είναι ότι κάποια διόγκωση που μπορεί να παρατηρήσει, ή μία απότομη αύξηση σε κάποιο όγκο μικρό που ψηλαφεί, μπορεί να είναι μεταξύ των ύποπτων συμπτωμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρώτη διάγνωση για σάρκωμα. Σίγουρα όμως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», λέει ο γιατρός.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο

Για τα αίτια ο επανορθωτικός γιατρός αναφέρει ότι λίγο πολύ είναι άγνωστα. «Ενέχεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και στο πως αντιδρά σε κάποια ερεθίσματα. Δηλαδή άναρχης παραγωγής και ανάπτυξης του εν λόγω ιστού». Πέραν του ανοσοποιητικού «ενόχου», μπορεί να παίζει ρόλο η κληρονομικότητα σε κάποια μορφή σαρκώματος; «Γενετικό υπόβαθρο έχουν τα πάντα. Και υπάρχουν μάλιστα γονιδιακές εξετάσεις, όπου μπορούμε να εντοπίσουμε τους τύπους ανάλογα με κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις που υπάρχουν στα γονίδια, στους συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους. Από κει και πέρα κάτι που να είναι γονίδιο και να εμπλέκεται συγκεκριμένα στο σάρκωμα, όχι, αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχτεί», συμπληρώνει.

Η γρήγορη διάγνωση άλλαξε το τοπίο στην επιβίωση του ασθενούς

Παλαιότερα το άκουσμα και μόνο της λέξης σάρκωμα τρομοκρατούσε τον κόσμο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρόνος ζωής που απέμενε για τον ασθενή ήταν λίγος. Τώρα είναι λιγότερο θανατηφόρο; «Ακριβώς. Η μεγάλη πρόοδος της επιστήμης ακουμπά στη γρήγορη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση. Η γρήγορη διάγνωση οφείλεται στους γονιδιακούς ελέγχους που πιστοποιούν και ταυτοποιούν την ιδιαίτερη ιστολογική εικόνα και συνεπώς τη θεραπεία. Παλαιότερα η διαδικασία ταυτοποίησης ήταν και πιο χρονοβόρα και λιγότερο ειδική. Η θνητότητα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό. Είναι κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και αν εντοπιστεί ο όγκος σε αρχικά στάδια, το ποσοστό επιβίωσης είναι πάρα πολύ καλό, ξεπερνάει δηλαδή το 80%. Το στοίχημα εκεί είναι να γίνει γρήγορα η διάγνωση και ακολούθως η εκτομή».

Πολλά υποσχόμενη η αντιμετώπιση με αντιαγγειογενετικά φάρμακα και ανοσοθεραπείες

Όσον αφορά τις θεραπείες ο δρ. Καρυπίδης αναφέρει ότι εκτός από χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, υπάρχουν και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες που είναι στοχευμένες (σσ ανοσοθεραπείες) και αφορούν κυρίως σε μονοκλωνικά αντισώματα. «Αυτά κατά κάποιον τρόπο προσβάλλουν ορισμένες πρωτεΐνες, μέσα από τα κύτταρα του σαρκώματος και σταματούν την ανάπτυξη του. Έτσι υπάρχει συρρίκνωση του όγκου και αύξηση της επιβίωσης. Επίσης υπάρχουν και αντιαγγειογενετικά φάρμακα που καταστρέφουν τα αγγεία που θρέφουν ένα όγκο, οπότε καταστρέφοντας τα αγγεία που τον συντηρούν, καταστρέφεται και ο όγκος».

Εν κατακλείδι ο δρ Καρυπίδης τονίζει ότι τα ευχάριστα νέα είναι πως πρώτον έχει βελτιωθεί κατά πολύ ο χρόνος διάγνωσης, που αυτό εξορισμού βελτιώνει την πρόγνωση και λύνει και τα χέρια του γιατρού στην αντιμετώπιση, και δεύτερον υπάρχουν αρκετές καινούργιες θεραπείες που υπόσχονται πολλά σε ένα μεγάλο αριθμό ιστολογικών τύπου του εν λόγω καρκίνου.

*Ο κ. Καρυπίδης είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας

 

Πηγή: cretanlive.gr

Στον 104.9FM
Δ. Καρυπίδης στο Πρακτορείο FM: Σοβαρά κινητικά προβλήματα μπορεί να προκαλεί η περίσσεια λίπους μετά από βαριατρική επέμβαση
Σάββατο 6 Ιουνίου 2020, 14:44
 
 

Μπορεί το όφελος από μία βαριατρική επέμβαση να είναι μεγάλο γιατί ένας άνθρωπος επαναφέρει το δείκτη μάζας του σώματος του σε ένα φυσιολογικό ή κοντά σε αυτό επίπεδο, ωστόσο αυτές οι επεμβάσεις από τη φύση τους παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ατόμου.

Όπως δηλώνει ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Καρυπίδης στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», οι βαριατρικές επεμβάσεις μειώνουν δραματικά τη νοσηρότητα από άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά κινητικά και όχι μόνο προβλήματα. «Το γεγονός ότι παραμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δέρματος και λίπους το οποίο και δεν πρέπει, αλλά και δεν μπορεί να αφαιρεθεί, εκτός του ότι παρεμβάλλεται λειτουργικά στην κινητικότητα του ανθρώπου και δεν μπορεί να έχει μία σωστή ποιότητα ζωής, παράλληλα αποτελεί έναν ζωντανό ιστό που δημιουργεί κυρίως μικροαγγειακά και λεμφικά προβλήματα.

Έτσι προκαλούνται οιδήματα, κατακρατήσεις υγρών, ουλοποίηση, (παραγωγή ουλής κάτω από το δέρμα), λιποδερματοσκληρώσεις. Δηλαδή αλλοιώσεις στην ποιότητα του δέρματος και των ιστών, μετά την απώλεια κιλών».

 

Οι συμπληρωματικές επεμβάσεις δεν είναι πάντα μονόδρομος

 

Θα μπορούσαν άραγε να προληφθούν αυτά τα προβλήματα ή μία ακόμη επέμβαση είναι μονόδρομος; Και τι είδους μπορεί να είναι αυτή; Όπως λέει ο κ. Καρυπίδης «υπάρχουν κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται παράλληλα με μία επέμβαση, οι οποίες βοηθούν να αντιμετωπιστεί η μεγάλη περίσσεια λίπους, όπως πχ το φαινόμενο της κρεμάμενης κοιλίας, που μπορεί να περιορίζει την ελευθερία στην κίνηση». Ως εκ τούτου η συμπληρωματική επέμβαση δεν είναι πάντα μονόδρομος, αλλά ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους.

«Θα έλεγα ότι πρόκειται για αισθητικολειτουργική επέμβαση, γιατί ναι μεν ο αισθητικός παράγοντας βελτιώνεται πάρα πολύ, αλλά υπάρχει ένα πολύ έντονο λειτουργικό- επανορθωτικό κομμάτι, που κάποιες φορές καθιστούν επιτακτικές αυτές τις επεμβάσεις.

Σε τι ποσοστό γίνονται αλήθεια αυτές οι επαναληπτικές επεμβάσεις; «Στη χώρα μας δεν είναι πολύ διαδεδομένες.

Σε ένα ποσοστό 2-3% στις πολύ βαριές περιπτώσεις, ο ίδιος ο ασθενής ζητάει βοήθεια. Σε ένα μεγάλο ποσοστό 20-30% που είναι λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, εκεί δυστυχώς έχουμε πολύ μικρότερη πρωτοβουλία από πλευράς ασθενών, να ζητήσουν μία συμπληρωματική επέμβαση».

Ο κ. Καρυπίδης είναι Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας.

https://www.amna.gr/home/article/463859/D-Karupidis-sto-Praktoreio-FM-Sobara-kinitika-problimata-mporei-na-prokalei-i-perisseia-lipous-meta-apo-bariatriki-epembasi?fbclid=IwAR0b2A7scvQt8aCk4wJ-5c5fym-vO_j-mDgpeInXUMF_hQWchLAlXFIYj6Y

Σάρκωμα: Διπλάσια ποσοστά σε νεότερες ηλικίες - Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

 

 
Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα σαρκώματα την τελευταία δεκαετία, ωστόσο αν διαγνωστούν έγκαιρα οι πιθανότητες επιβίωσης, σε ορισμένους τύπους, ξεπερνούν το 80%.
 
Κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν ανέφικτο αναφέρει στο Πρακτορείο FM ο πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, Πανεπιστημιακός υπότροφος και Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ. Δημήτρης Καρυπίδης.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρυπίδης το σάρκωμα είναι ένας αρκετά επιθετικός τύπος καρκίνου, με αρκετούς υποτύπους και προέρχεται από τα μαλακά μόρια (σσ μύες, τένοντες, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και σύνδεσμοι). «Υπάρχουν πάνω από 40 τύποι σαρκώματος, αλλά στην πλειονότητα σε ποσοστό περίπου 60% οι όγκοι αυτοί αναπτύσσονται στα χέρια και τα πόδια. Ένα 20% εμφανίζεται στο θώρακα και την κοιλιά, και ένα 10% στο κεφάλι και το λαιμό. Τύποι όπως αγγειοσάρκωμα, λιποσάρκωμα, λειομυοσάρκωμα απαντώνται πιο συχνά απ' ότι πχ το σάρκωμα Καπόζι, που είναι μία πολύ ειδική περίπτωση και αφορά ανοσοκατεσταλμένους ή άτομα με Έιτζ, και γενικά ανθρώπους που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα».

Διπλάσια ποσοστά σε νεότερες ηλικίες

 
Τα σαρκώματα λέει ο κ. Καρυπίδης ενώ μέχρι προ δεκαετίας ήταν μία πολύ σπάνια μορφή καρκίνου, περίπου στο 1%, έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες (μετεφηβικές, νεαροί ενήλικες), τα ποσοστά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Συμπτώματα

Υπάρχουν άραγε συμπτώματα που εντοπίζονται εγκαίρως; «Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο ασθενής είναι ότι κάποια διόγκωση που μπορεί να παρατηρήσει, ή μία απότομη αύξηση σε κάποιο όγκο μικρό που ψηλαφεί, μπορεί να είναι μεταξύ των ύποπτων συμπτωμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πρώτη διάγνωση για σάρκωμα. Σίγουρα όμως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», λέει ο γιατρός.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού παίζει σημαντικό ρόλο

 
Για τα αίτια ο επανορθωτικός γιατρός αναφέρει ότι λίγο πολύ είναι άγνωστα. «Ενέχεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και στο πως αντιδρά σε κάποια ερεθίσματα. Δηλαδή άναρχης παραγωγής και ανάπτυξης του εν λόγω ιστού». Πέραν του ανοσοποιητικού «ενόχου», μπορεί να παίζει ρόλο η κληρονομικότητα σε κάποια μορφή σαρκώματος; «Γενετικό υπόβαθρο έχουν τα πάντα. Και υπάρχουν μάλιστα γονιδιακές εξετάσεις, όπου μπορούμε να εντοπίσουμε τους τύπους ανάλογα με κάποιες συγκεκριμένες μεταλλάξεις που υπάρχουν στα γονίδια, στους συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους. Από κει και πέρα κάτι που να είναι γονίδιο και να εμπλέκεται συγκεκριμένα στο σάρκωμα, όχι, αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχτεί», συμπληρώνει.

Η γρήγορη διάγνωση άλλαξε το τοπίο στην επιβίωση του ασθενούς

Παλαιότερα το άκουσμα και μόνο της λέξης σάρκωμα τρομοκρατούσε τον κόσμο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρόνος ζωής που απέμενε για τον ασθενή ήταν λίγος. Τώρα είναι λιγότερο θανατηφόρο; «Ακριβώς. Η μεγάλη πρόοδος της επιστήμης ακουμπά στη γρήγορη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση. Η γρήγορη διάγνωση οφείλεται στους γονιδιακούς ελέγχους που πιστοποιούν και ταυτοποιούν την ιδιαίτερη ιστολογική εικόνα και συνεπώς τη θεραπεία. Παλαιότερα η διαδικασία ταυτοποίησης ήταν και πιο χρονοβόρα και λιγότερο ειδική. Η θνητότητα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό. Είναι κάτι όμως που μπορεί να προληφθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και αν εντοπιστεί ο όγκος σε αρχικά στάδια, το ποσοστό επιβίωσης είναι πάρα πολύ καλό, ξεπερνάει δηλαδή το 80%. Το στοίχημα εκεί είναι να γίνει γρήγορα η διάγνωση και ακολούθως η εκτομή».

Πολλά υποσχόμενη η αντιμετώπιση με αντιαγγειογενετικά φάρμακα και ανοσοθεραπείες

Όσον αφορά τις θεραπείες ο δρ. Καρυπίδης αναφέρει ότι εκτός από χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες, υπάρχουν και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες που είναι στοχευμένες (σσ ανοσοθεραπείες) και αφορούν κυρίως σε μονοκλωνικά αντισώματα. «Αυτά κατά κάποιον τρόπο προσβάλλουν ορισμένες πρωτεΐνες, μέσα από τα κύτταρα του σαρκώματος και σταματούν την ανάπτυξη του. Έτσι υπάρχει συρρίκνωση του όγκου και αύξηση της επιβίωσης. Επίσης υπάρχουν και αντιαγγειογενετικά φάρμακα που καταστρέφουν τα αγγεία που θρέφουν ένα όγκο, οπότε καταστρέφοντας τα αγγεία που τον συντηρούν, καταστρέφεται και ο όγκος».

Εν κατακλείδι ο δρ Καρυπίδης τονίζει ότι τα ευχάριστα νέα είναι πως πρώτον έχει βελτιωθεί κατά πολύ ο χρόνος διάγνωσης, που αυτό εξορισμού βελτιώνει την πρόγνωση και λύνει και τα χέρια του γιατρού στην αντιμετώπιση, και δεύτερον υπάρχουν αρκετές καινούργιες θεραπείες που υπόσχονται πολλά σε ένα μεγάλο αριθμό ιστολογικών τύπου του εν λόγω καρκίνου.

*Ο κ. Καρυπίδης είναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Queen Mary University of London και Επίτιμος Διδάσκων στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστήμιου Cardiff της Ουαλίας

 
Πηγή https://www.protothema.gr/

Περισσότερα Άρθρα...

Blog

Dr.Dimitrios Karypidis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DR.DIMITRIOS KARYPIDIS 

MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS

READ MORE

iDerma Aesthetic Medicine & Surgery - Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός . Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης MD, MSc, MSc, PhD, FAACS, FICS, FRSM, FEBOPRAS, FACS. Πολλαπλή Πιστοποίηση απο τους πλέον σημαντικούς οργανισμούς και συλλόγους παγκοσμίως